Category Archives: Receptes

Speķa pīrādziņi Jāņiem

By   septembris 9, 2014

ligo 2014

Līgo un Jāņu svētki mums noteikti asociējas ar dziesmām, jautrību, Jāņu ugunskuru un alu. Taču nevieni Līgo svētki un nākamā Jāņu diena nevar iztikt arī bez iemīļotajiem speķa pīrādziņiem, kas būs ideāla piedeva kā alum, tā vistiņām un Jāņu sieram.

Speķa pīrādziņus var dēvēt par tradicionālu latviešu svētku recepti, bez kuras mēs nevaram nosvinēt  ne Ziemassvētkus, ne Jāņus, tāpēc ir vērtīgi iemācīties pagatavot šos pīrādziņus, jo tas nemaz nav grūti vai sarežģīti, kā arī neprasa ļoti daudz sastāvdaļas vai ļoti daudz laika.

Produkti, kuri būs nepieciešami, lai pagatavotu speķa pīrādziņu mīklu, ir:

  • 400g miltu
  • 25g rauga
  • 200 g sviesta
  • 250 ml piena
  • šķipsniņa sāls
  • 1 ēdamkarote cukura

Bet pīrādziņu pildījumam būs nepieciešami:

  • 200g žāvētas gaļas
  • 1 sīpols

Papildus vēl tev būs nepieciešama 1 ola, lai būtu ar ko pārziest pīrādziņus pirms cepšanas, lai tie iegūtu zeltaini brūnu krāsu, kā arī izteiktākai garšai tu vari pa virsu pīrādziņiem uzkaisīt ķimenes.

Speķa pīrādziņu pagatavošana sākas ar mīklas samīcīšanu. Vispirms tev jāsaputo sviests ar cukuru un šķipsniņu sāls. Tas noliec to malā un ķeries klāt nākamo sastāvdaļu sagatavošanai. Uzsildi pienu, un, kad tas ir silts tam pievieno raugu un miltus. Šo masu samīca līdz mīklas konsistencei un pēc tam tajā iemīca iepriekš sagatavoto sviestu. Kad mīkla ir kārtīgi samīcīta un kļuvusi viendabīga, pārsedz to ar dvielīti un ļauj tai uz 30 minūtēm atpūsties ledusskapī, lai tai ir laiks uzrūgt.

Pa to laiku vari sagatavos pīrādziņu pildījumu. Gabaliņos sagriez žāvēto gaļu un sīpolu un nedaudz uz pannas apcep tos, lai ie iegūst pilnāku garšu.

Kad pus stunda ir pagājusi, Izņem mīklu no ledusskapja, no mīklas veido pīrādziņus un tajos iepildi gaļas un sīpola kombināciju. Pēc tam ieveidotos pīrādziņus liec uz pannas, pārsmērē tos ar olu un pārkaisi ar ķimenēm, ja vēlies un cep 200 grādos, līdz pīrāgi paliek brūni.

Tāda nu ir tik vienkāršā, bet garšīgā pīrādziņu recepte, no kuras sanāk mīksti un ļoti garšīgi speķa pīrādziņi, kuri noteikti būs hits Līgo un Jāņu svinībās no gada uz gadu.

 

 

Līgo salāti

By   jūnijs 3, 2014

vacu kartupelu salatiLīgo svētki ir visiem iemīļoti ar gardo Jānu sieru, alu un dažādām gaļām, kā šašliku un desām, bet vienmēr uz galda līgo svētkos atrodas arī dažādi salāti, ko iespējams ēst kopā ar visiem pārējiem gardajiem ēdieniem. Šodien došu jums mūsu ģimenes iecienītos līgo salātus, kas būtībā ir modificēti vācu kartupeļu salāti ar dažiem zaļumiem, kas piedod tiem svaigumu un ļauj tos labāk izbaudīt ēdot brīvā dabā.

Šai receptei jums būs nepieciešanas šādas sastāvdaļas:

  • Kartupeļi
  • Olas
  • Sīpoli vai loki
  • Krējums
  • Majonēze
  • Sāls
  • Paprika
  • Garšvielas
  • Marinēti gurķi

Lai pagatavotu šos gardos līgo salātus jums vispirms nepieciešams izvārīt kartupeļus ar visu mizu, tādā veidā tiem būs spēcīgāka garša un tie liksies mazliet gardāki tieši šajos salātos. Kad kartupeļi izvārīti nomizojiet tos un atstājiet atdzesēties, bet tajā pašā laikā izvārtiet arī olas, proporcijās 2:1 ņemot ar kartupeļiem. Vislabāk ir lietot tieši mājas olas jo tām dzeltenums ir lielāks un parasti garša ir labāka nekā veikalā pirktajām olām. Kad olas izvārītas un nomizotas tās arī jāatstāj atdzesēties uz stundu. Kad abi galvenie produkti ir atdzesēti tad jāsāk to griešana griežot visu mazos kubiciņos. Šādā veidā kartupeļi un olas uzsūks vairāk majonēzi un krējumu, tomēr tos būs labāk ēst un varēsi sagaršot vairāk garšas ar vienu karoti, protams, ja būsit kārtīgi samaisījuši savus salātus. Kad kartupeļi un olas ir sagriezti tad jāķeras pie marinēto gurķu un sīpolu griešanas, kam vajadzētu būt proporcijās 1:3 attiecībā pret kartupeļiem, jo galvenā sastāvdaļa tomēr ir tieši šie ar visu mizu vārītie kartupeļi. Tad vēl masai var pievienot mazliet sagrieztas paprikas, bet tas jādara pēc katra paša ieskatiem, jo ne visiem garšo šīs dārzenis!
Kad visi produkti sagriezti tad nāksies pievienot krējumu un majonēzi 1:1 proporcijās un garšvielas, kā arī sāli. Garšvielās mēs parasti pievienojam piparus un garšas pastiprinātāju, bet bez tiem arī var iztikt, tomēr atcerieties, ka produkti aprasti ievelk visas garšas un noteikti vēlāk atkal būs jāpievieno majonēze un krējums, lai salāti būtu tā teikt slapjāki.
Ceru, ka šī recepte jums noderēs un jūs to izmēģināsit šajos Līgo svētkos, jo šie jāņu salāti patiešām labi iet kopā ar alu, sietu un šašliku!

 

Līgo kvass

By   maijs 25, 2014

kvassKvass ir tas dzēriens ar kuru daudzi no vecākās paaudzes cilvēkiem asociē padomju laikus, kad tas tika pārdots lielos vairumos un nebija iespējams iegādāties citus atspirdzinošos dzērienus, tomēr jaunākajai paaudzei šis dzēriens nav tik iecienīts un var asociēties ar Līgo svētku svinēšanu, kad alu vēl vecāki neļāva dzert. Kvass savā būtībā ir alum līdzīgs dzēriens, kas veidots no tiem pašiem materiāliem, tomēr netiek raudzēts tādā veidā  neradot alkoholu, kā tas ir alū. Continue reading »

Marinēti vistu stilbiņi – Līgo recepte

By   maijs 25, 2014

griletas vistu kajinasLīgo svētkos, jau gadu desmitiem ilgi ir pierasts dzert alu un ēst Jāņu sieru, bet vēl viena neaizmirstama lieta ir šašliks jeb gaļas grilēšana uz ugunskura vai uz oglēm grilā. Šī ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa un Līgo dienā tāpat, kā vakarā pastaigājot pa pilsētu vai lauku ieliņām gandrīz pie katras mājas būs jūtama šī smarža, ko ne ar ko citu nevar aizstāt – un tā ir grilētas gaļas smarža. Continue reading »

Mājās gatavots Līgo svētku alus

By   maijs 23, 2014

majas gatavots alusJāņu, jeb Līgo alus tāpat, kā Līgo Siers ir viens no tiek produktiem, ar ko mēs asociējam šos Latviešiem tik iemīļotos svētkus. Alus ir Latvijā visizplatītākais vieglais alkoholiskais dzēries, kas tiek lietots tiešām lielos apjomos visa gada garumā, tomēr it sevišķi Jāņos jeb Līgo svētkos alus patēriņš palielināt vairākas reizes, jo šajos svētkos visiem ir pieņemts dzert alu un svinēt Līgo svētkus šādā veidā. Uz līgo svētkiem veikalos parasti ir pieejami dažādi alus paveidi, un visas mazās alus rūpnīcas sāk piedāvāt dzīvo alu, kas ir bez konservantiem un daudziem garšo daudz labāk nekā pudelēs pildītie pasterizētie alus veidi. Bet arī šie tā sauktie dzīvie ali tomēr nav simtprocentīgi bez konservantiem, un tiešām mājās gatavota alus garša ir daudz spēcīgāka un patīkamāka nekā jebkura pirktā alus garša. Tieši tāpēc šodien došu jums ieskatu, kā notiek alus gatavošana mājas apstākļos, un kāpēc šādas līgo alus receptes varētu jūs interesēt. Continue reading »

Jāņu Siera recepte

By   maijs 23, 2014

janu kimenu siersLīgo svētki, jeb Jāņu diena visiem Latviešiem asociējas ar alus dzeršanu un ugunskura kurināšanu, tomēr šajos svētkos ir vēl viena lieta, kas ir neatņemam sastāvdaļa uz jebkura svētku galda un tas ir Jāņu siers, jeb siers, kas veidots ar ķimenēm. Ikdienā mēs šādu sieru neveidojam un nelietojam, tomēr Jāņos tas tiek gatavots un nopērkams ikvienā lielveikalā. Jāņu siers mums visiem parasti asociējas ar ķimeņu piegaršu un ar drūpošu konsistenci, kas ir pilnīgi pretēja ierastajam Krievijas, Holandes un citiem veikalā nopērkamiem sieriem, tomēr visu sieru veidošanas process ir līdzīgs un visi šie siera produkti tiek veidoti no piena, paniņām vai biezpiena jaucot un maisot visas šīs sastāvdaļas. Jāņu sieram atšķirībā no citiem sieriem parasti netiek lietots ilgs noslogotājs, un tas arī netiek sakults, lai veidotos šī drūpošā forma, kas savukārt piedod līgo sieram neaizmirstamu garšu! Šeit būs viena no vieglākajām un labākajām jāņu siera receptēm: Continue reading »