By   maijs 23, 2014

janu kimenu siersLīgo svētki, jeb Jāņu diena visiem Latviešiem asociējas ar alus dzeršanu un ugunskura kurināšanu, tomēr šajos svētkos ir vēl viena lieta, kas ir neatņemam sastāvdaļa uz jebkura svētku galda un tas ir Jāņu siers, jeb siers, kas veidots ar ķimenēm. Ikdienā mēs šādu sieru neveidojam un nelietojam, tomēr Jāņos tas tiek gatavots un nopērkams ikvienā lielveikalā. Jāņu siers mums visiem parasti asociējas ar ķimeņu piegaršu un ar drūpošu konsistenci, kas ir pilnīgi pretēja ierastajam Krievijas, Holandes un citiem veikalā nopērkamiem sieriem, tomēr visu sieru veidošanas process ir līdzīgs un visi šie siera produkti tiek veidoti no piena, paniņām vai biezpiena jaucot un maisot visas šīs sastāvdaļas. Jāņu sieram atšķirībā no citiem sieriem parasti netiek lietots ilgs noslogotājs, un tas arī netiek sakults, lai veidotos šī drūpošā forma, kas savukārt piedod līgo sieram neaizmirstamu garšu! Šeit būs viena no vieglākajām un labākajām jāņu siera receptēm:

Lai pagatavotu Jāņu sieru jums būs vajadzīgi šādi produkti:

  • Piens,
  • Biezpiens,
  • Olas,
  • Sviests,
  • Garšvielas pēc pašu izvēles(arī ķimenes).

Siera gatavošana sākas ar to, ka ir jāņem piens vai vājpiens un jālej tas lielā katlā, kur tas tiek karsēts uz lēnas uguns, kamēr tas ir uzkarsis netālu no vārīšanās temperatūras, un tad jāievieto šajā masā smalki sadrupinātais biezpiens, kas savukārt ļaus pienam atdalīties sūkalās un biezpiena masā, veidojot siera pamata masu. Vārot pienu, kā arī pievienojot biezpienu visa katlā esošā masa nemitīgi ir jāmaisa un jāpieskata, lai nepārnāk pāri, bet pēc biezpiena pievienošanas, kad notiks sūkalu atdalīšanās vairs nav jāuztraucas par piena pārvārīšanos.

Kad biezpiens ir pilnībā atdalījies no sūkalām, tad šī masa caur sietu vai marli ir jāatdala no sūkalām un jāievieto atkal tukšā katlā kas jāuzvieto uz lēnas uguns. Šai biezpiena masai katlā jāpievieno sviests, olas un zaļumi, kā paprika un ķiploki, bet protams arī ķimenes, kas piedos šim sieram specifisko Jāņu siera garšu un izskatu. Visa šī masa katlā ir kārtīgi jāmaisa, lai tā nepiedegtu, bet visas sastāvdaļas vienmērīgi samaisītos un veidotos viendabīga masa.

Kad šī masa ir izveidota, tad tā tālāk ir atkal jānokāš caur smalku marli, ja tas ir iespējams, un tālāk šī marle ir jāaizsien veidojot siera rituli vai jebkādu citu formu, kādā jūs vēlaties veidot savu mājās gatavoto sieru. Kad šī forma ir izveidota, tai noteikti nepieciešama neliela slogošana, kas var būt vienkārši uzliekot koka dēlīti un uzspiežot uz masas, vai uzliekot kādu smagāku priekšmetu, kas nedaudz ļaus šim sieram savilktie un veidot viendabīgāku masu nevis pilnībā drupačām pilnu rituli. Atkarībā no tā cik daudz slogošanas spēka tiks pielietots arī būs atkarīgas drupšanas stadijas, un tas nozīmē, ka katram pašam ir jāizmēģina un jāizvērtē, kādu sieru tad jūs vēlaties veidot. Kad slogošana pabeigta, kas ir no 2 līdz 12 stundām, tad sieru var izņemt no marles un likt ledusskapī uzglabāšanai līdz tas tiks sniegts svētku galdā.

PS: ja vēlaties sieru nogaršot uzreiz pēc vārīšanas, tad to slogot nemaz nevajag un pa taisno no marles to drīkst ievietot traukos, kur tas ātri atdzisīs un jūs varēsit to likt svētku galdā.

Ceru, ka jums šī recepte noderēs un šajā 2014. gadā jūs varēsit pirmo reizi nobaudīt pašu mājās gatavotu Jāņu sieru, kas noteikti būs labāks nekā veikalos pirktie produkti, jo jums būs iespēja tam pievienot tādas garšvielas, kā jūs vēlaties.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *