By   maijs 23, 2014

majas gatavots alusJāņu, jeb Līgo alus tāpat, kā Līgo Siers ir viens no tiek produktiem, ar ko mēs asociējam šos Latviešiem tik iemīļotos svētkus. Alus ir Latvijā visizplatītākais vieglais alkoholiskais dzēries, kas tiek lietots tiešām lielos apjomos visa gada garumā, tomēr it sevišķi Jāņos jeb Līgo svētkos alus patēriņš palielināt vairākas reizes, jo šajos svētkos visiem ir pieņemts dzert alu un svinēt Līgo svētkus šādā veidā. Uz līgo svētkiem veikalos parasti ir pieejami dažādi alus paveidi, un visas mazās alus rūpnīcas sāk piedāvāt dzīvo alu, kas ir bez konservantiem un daudziem garšo daudz labāk nekā pudelēs pildītie pasterizētie alus veidi. Bet arī šie tā sauktie dzīvie ali tomēr nav simtprocentīgi bez konservantiem, un tiešām mājās gatavota alus garša ir daudz spēcīgāka un patīkamāka nekā jebkura pirktā alus garša. Tieši tāpēc šodien došu jums ieskatu, kā notiek alus gatavošana mājas apstākļos, un kāpēc šādas līgo alus receptes varētu jūs interesēt.

Mājās gatavots alus noteikti nav no tām vieglākajām nodarbēm, un lai korekti šo alu izveidotu jums noteikti vajadzēs zināt gan laba alus recepti, gan arī būs nepieciešams pareizais aprīkojums, bet ja tiešām vēlaties ātru un alkoholisku dzērienu, tad arī pāris dienu raudzēšanas process jebkādā traukā būs pietiekams, lai iegūtu alu, kas ir labāk un garšīgāks, kā veikalā pirktie dzērieni.

Alus pagatavošanas receptes ir dažādas un pirms izvēlēties pareizo ir jāsaprot, ar ko tās visas atšķiras, jo mājās gatavots un raudzēts alus no apiņiem pietiekami atšķirsies no vienkārša tā sauktā pulverīšu alus taisīšanas. Šeit būs četras galvenās mājās gatavojamo alu receptes:

  • Pulvera alus – pulvera alus, jeb tā sauktais sausais alus pulveris ir maisījums, kurā ir ietverts raugs un citas garšvielas, kā arī sausais iesals, kas viss tiek iebērts ūdenī un noslēgtā konteineri uzraudzēts dažu dienu laikā. Šis ir visvienkāršākais un ātrākais mājās pagatavota alus paveids, tomēr līdz ar to šim alum arī zūd izteiktā alus garša un tas nebūs īpaši labāks, kā veikalā pirkts pudelēs pildītais nefiltrētais, jeb dzīvais alus, tomēr tas noteikti būs lētāks! Šis sausais mājās pagatavojamais alus ir ērts, ja nepieciešams izveidot lielu alus daudzumu pāris dienu laikā tomēr to noteikti nevar salīdzināt ar nākamajiem diviem variantiem.
  • Iepriekš pagatavotā iesala alus – Iepriekš pagatavotais iesala alus ir alus veids, kurā jums ir jāiegādājas sausais raugs, šķidrais iesals un speciāli raudzēšanas aparāti, gluži, kā pagatavojot mājas vīnu. Šis mājās pagatavojamā alus paveids ir izplatītākais līgo svētku alus gatavošanas veids, jo tā garša ir burvīga un pagatavošanas vieglums ir salīdzināms ar vienkāršu ēdienu gatavošanu. Būtībā jums ir īpašā raudzēšanas traukā jāievieto ūdens, šķidrais iesals un cukurs, kā arī sausais raugs un visa šī šķidrā masa jāatstāj uz 5 līdz 10 dienām uzrūgt. Pēc pirmās rūgšanas stadijas alus tālāk jāievieto pudelēs, kur tam jāpievieno vēl cukurs un tālāk jāliek aukstā vietā raudzēties gluži, kā tas būtu vīnam! Šis mājās gatavotais alus būs gatavs 20-30 dienās, tomēr vēl labāk būtu to nogatavināt vismaz 2 līdz 3 mēnešus, jo ar katru nedēļu tas paliks aizvien garšīgāks un dos jums burvīgāku garšas buķeti. Šī alus pagatavošana nav sarežģīta, un tā garša ir gandrīz pilnībā pielīdzināma dzīvajam alum un tam nav nekādi konservanti, kā arī tas pudelēs aukstā vietā var uzglabāties pat līdz pus gadam.
  • Pilnībā mājās pagatavots alus – Pēdējais veids, kā jums ir iespējams mājas apstākļos pagatavot alu ir iegādājoties visus produktus pašiem un veidot alus pilnībā pēc senlatviešu tradīcijām, tādā veidā dodot sev iespēju izveidot pašu garšīgāko alu, kādu jūs jebkad būsit dzēruši. Lai gan šis alus ir patiešām garšīgs, tomēr tā veidošanai nepieciešams tiešām daudz darba, aprīkojuma un zināšanas, jo ne kurš katrs var izgrauzdēt apiņus, veidot to iesalu, iegādāties pareizo raugu un sajaukt visas sastāvdaļas pareizajās proporcijās vēl pievienojot dažādas garšvielas, lai sanāktu īsts Jāņu alus. Tomēr, ja ir vēlme šo prasmi apgūt ir pietiekoši daudz informācijas, kā tas darāms, un ja tas izdodas, tad beigu produkta garša būs neatkārtojama, un jums būs iespējams šādi nodrošināt savu Jāņu galda alu, kā arī visu draugu un radinieku vēlmes.
  • Rupjmaizes alus – Ja jums ir vēlme izveidot vienkāršu mājās gatavotu līgo alu, tad to ir iespējams izdarīt ar rupjmaizi un iesalu vai raugu, to raudzējot vienkāršā stikla vai māla traukā gluži tāpat, kā kvasu, un, lai gan šādi jūs nekad nedabūsit īsta alus garšu, tomēr pievienojot medu, rozīnes un citas garšvielas jums iespējams izdosies izveidot vienu no saldākajiem un labākajiem vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem, ko jebkad būsit lietojuši.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *