By   maijs 25, 2014

griletas vistu kajinasLīgo svētkos, jau gadu desmitiem ilgi ir pierasts dzert alu un ēst Jāņu sieru, bet vēl viena neaizmirstama lieta ir šašliks jeb gaļas grilēšana uz ugunskura vai uz oglēm grilā. Šī ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa un Līgo dienā tāpat, kā vakarā pastaigājot pa pilsētu vai lauku ieliņām gandrīz pie katras mājas būs jūtama šī smarža, ko ne ar ko citu nevar aizstāt – un tā ir grilētas gaļas smarža.

Lai gan mūsdienās visu ir iespējams nopirkt veikalā, tomēr mājās gatavoti ēdieni vēl jo projām ir daudz garšīgāki un lētāki, kas nozīmē tikai to, ka arī līgo dienai gatavota marinētā gaļa būs daudz garšīgāka, ja to būsit pagatavojuši paši. Lai šādu gaļu pagatavotu nav vajadzīgs daudz un ir nepieciešami tikai daži produkti, kā arī iegādāties svaigu gaļu. Mājās gatavojot marinādi jūs varat kontrolēt visus produktus, kas tiek pievienoti un jūs varat arī izvēlēties pašu labāko gaļu, neatkarīgi no tā vai jums patīk liesa gaļa vai mazliet speķainat un jūs pat varat izvēlēties vai atstāt vistu stilbiņiem ādas, vai atdalīt tās jau pirms iemarinēšanas. Būtībā jums būs iespējams pievienot garšvielas tieši tik lielā daudzumā, kā jūs vēlaties un modificēt šo recepti līdz tā būs pilnībā noslīpēta.

Šodien parādīšu jums marinētu vistas stilbiņu recepti, kas manā ģimenē tiek gatavota jau vairākus gadu desmitus un šāda marināde vienmēr ir tikusi slavēta no visiem Jānu dienas viesiem un katru gadu vistiņu šašliks ir visiecienītākais ēdiens uz svētku galda. Tieši vistas stilbiņu šašliks tiek veidots, jo vistai, gandrīz nemaz nav tauki, un vistas gaļa ir garšīgāka, kā arī vieglāk cepās, bet stilbiņi tiek izvēlētie to lētās cenas pēc, jo salīdzinot ar fileju tie ir daudz lētāki. Šīs marinādes pagatavošanai jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • Vistu stilbiņi;
  • 1 Citrons uz katru kilogramu gaļas;
  • 3 ķiploku daiviņas uz katru kilogramu gaļas;
  • Vistas garšvielas, kā karijs un kopējās vistu garšvielas;
  • 1 sīpols uz katru kilogramu gaļas.

Kad viss nepieciešamais iegādāts, tad var sākt marinēšanas procesu, kas sākas ars svaigu vistas stilbiņu ievietošanu marinēšanas konteineri, kas var būt bļoda, spainis vai jebkāds cits trauks. Kad vistas ievietotas konteineri, tad pār tām ir jāpārspiež citronu sula pa vidam vistiņas apmaisot, lai visas iegūtu vienlīdzīgu daudzumu sulas. Kad citronu sula izspiesta, tad jāuzgriež sīpoli un ķiploki, kur sīpolus vislabāk griezt daiviņās, bet ķiplokus pēc iespējas mazākos gabalos, lai tie labāk izdalītu savu garšu un smaržu. Pēc visu šo produktu salikšanas atliek tikai uzkaisīt garšvielas pēc sirds patikas un kārtīgi visu samaisīt, lai neviena vistiņa nepaliktu bez garšvielām.

PS: lai veidotu biezāku marinādi iespējams pārklāt visu masu ar majonēzi, kur nepieciešami vismaz 200 grami uz katru kilogramu vistu.

Kad līgo stilbiņu marināde ir gatava vislabāk ir to atstāt uz vismaz divām dienām ledusskapī apmaisot vismaz 2-4 reizes, lai tā labāk ievelkas. Jo ilgāk marinādei ļausit ievilkties jo labāk tā garšos jo citrona garša paspēs iesūkties visā vistu stilbiņā.

Pagatavojot vistiņas likt uz mērenas uguns un gatavot grozot kamēr apkārtējā kārtiņa ir pietiekoši apgrauzdēta. Gatavojot iespējams arī cept sagrieztos sīpolu riņķīšus, kas būs garda uzkoda kamēr gaidāt vistu pagatavošanos.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *