By   septembris 9, 2014

ligo 2014

Līgo un Jāņu svētki mums noteikti asociējas ar dziesmām, jautrību, Jāņu ugunskuru un alu. Taču nevieni Līgo svētki un nākamā Jāņu diena nevar iztikt arī bez iemīļotajiem speķa pīrādziņiem, kas būs ideāla piedeva kā alum, tā vistiņām un Jāņu sieram.

Speķa pīrādziņus var dēvēt par tradicionālu latviešu svētku recepti, bez kuras mēs nevaram nosvinēt  ne Ziemassvētkus, ne Jāņus, tāpēc ir vērtīgi iemācīties pagatavot šos pīrādziņus, jo tas nemaz nav grūti vai sarežģīti, kā arī neprasa ļoti daudz sastāvdaļas vai ļoti daudz laika.

Produkti, kuri būs nepieciešami, lai pagatavotu speķa pīrādziņu mīklu, ir:

  • 400g miltu
  • 25g rauga
  • 200 g sviesta
  • 250 ml piena
  • šķipsniņa sāls
  • 1 ēdamkarote cukura

Bet pīrādziņu pildījumam būs nepieciešami:

  • 200g žāvētas gaļas
  • 1 sīpols

Papildus vēl tev būs nepieciešama 1 ola, lai būtu ar ko pārziest pīrādziņus pirms cepšanas, lai tie iegūtu zeltaini brūnu krāsu, kā arī izteiktākai garšai tu vari pa virsu pīrādziņiem uzkaisīt ķimenes.

Speķa pīrādziņu pagatavošana sākas ar mīklas samīcīšanu. Vispirms tev jāsaputo sviests ar cukuru un šķipsniņu sāls. Tas noliec to malā un ķeries klāt nākamo sastāvdaļu sagatavošanai. Uzsildi pienu, un, kad tas ir silts tam pievieno raugu un miltus. Šo masu samīca līdz mīklas konsistencei un pēc tam tajā iemīca iepriekš sagatavoto sviestu. Kad mīkla ir kārtīgi samīcīta un kļuvusi viendabīga, pārsedz to ar dvielīti un ļauj tai uz 30 minūtēm atpūsties ledusskapī, lai tai ir laiks uzrūgt.

Pa to laiku vari sagatavos pīrādziņu pildījumu. Gabaliņos sagriez žāvēto gaļu un sīpolu un nedaudz uz pannas apcep tos, lai ie iegūst pilnāku garšu.

Kad pus stunda ir pagājusi, Izņem mīklu no ledusskapja, no mīklas veido pīrādziņus un tajos iepildi gaļas un sīpola kombināciju. Pēc tam ieveidotos pīrādziņus liec uz pannas, pārsmērē tos ar olu un pārkaisi ar ķimenēm, ja vēlies un cep 200 grādos, līdz pīrāgi paliek brūni.

Tāda nu ir tik vienkāršā, bet garšīgā pīrādziņu recepte, no kuras sanāk mīksti un ļoti garšīgi speķa pīrādziņi, kuri noteikti būs hits Līgo un Jāņu svinībās no gada uz gadu.

 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *